zavod@mediteranum.si
++386 (0)40 729 555
www.mediteranum.si
MEDITERANUM, Ul. Svobode 81
6330 Piran
ProDigit je storitev zavoda MEDITERANUM, ki se specializirano ukvarja z uporabo najsodobnejše digitalizacijske tehnologije za ohranjanje kulturne in naravne dediščine v najširšem smislu. Naše znanje in izkušnje poleg poznavanja dediščine zajemajo  tudi muzealstvo in ravnanje s starimi in občutljivimi gradivi, zato lahko digitaliziramo tudi najzahtevnejše tiskovine in predmete . ProDigit je storitev, ki omogoča, da vaše knjige, celotno knjižnico, arhiv, fotomateriale, predmete in še marsikaj drugega digitalizirate in nato shranite izvirnike na varno. Digitalizirano gradivo pa lahko nato objavite in date na razpolago vsem, da lahko na računalnikih ali pametnih telefonih gradivo kadarkoli pregledujejo, berejo, raziskujejo …

Digitalizirane tiskovine pretvorimo v obliko e-knjige (e-dokumenta), da je dostopna vsem. S programom za optično prepoznavo znakov lahko vse vrste besedil pretvorimo v berljiv pdf oz. doc dokument ali v dokument v katerem koli drugem formatu, primernem za delo na elektronskih napravah. Digitaliziramo in obdelamo tudi vse vrste realnih objektov (predmetov) s 3D skenerji ali kamerami. ProDigit je tu, ne glede na to, ali želite digitalizirati zgolj eno pismo, eno samo dragoceno vam knjigo ali na tisoče strani zahtevnih tiskovin in predmetov. ProDigit je storitev, ki za razliko od mnogih drugih na trgu ohranja tudi verodostojne barvne tone izvirnika (pri obdelavi slikovno bogatih gradiv, antičnih tiskovin, umetniških slik itd. je to nadvse pomembno). ProDigitje storitev, ki omogoča, da se publikacija ne odpira več kot 1200 in s tem ne uničuje. Digitaliziramo tudi tiskovine, ki jih ni priporočljivo odpreti niti do 900.

Digitalizirano gradivo prenesemo naročniku na način, ki mu ustreza. Naj poudarimo, da imajo vsi naši naročniki na voljo za krajši čas tudi naše strežnike, ki so locirani v zavodu in na katerih lahko podatke namestijo brezplačno, dokler ne namestijo ali usposobijo svojih strežnikov za digitalizirano gradivo. Naši strežniki so dostopni 24 ur dnevno vse dni v letu. Digitalizacija je danes nujno potrebna in nenadomestljiva spremljevalka vsake institucije. Istočasno pa je to tehnično zahtevno in hitro se spreminjajoče področje in s tem velikokrat za uporabnike, ki jim je namenjena, težje razumljivo. Tu so tudi številna pravila in priporočila, kar kompleksnost strokovne in ustrezne digitalizacije še povečuje. Vsem uporabnikom naših storitev je zato v celoti na razpolago svetovanje, ki je za naše komitente povsem brezplačno.

 

Če ne veste,  kako se lotiti digitalizacije gradiva v vaši instituciji, ali želite,  da za to skrbi kakovosten in zanesljiv zunanji izvajalec, potem nas pokličite za pogovor. Z veseljem vam bomo svetovali in stali ob strani pri vsem, kar je povezano s sodobno digitalizacijo.